PROGRAM

Sunday, August 21, 2022

7:00 a.m. Welcome & Course Objectives

Jonathan N. Johnson, M.D. (15 min)

7:15 a.m. Pre-Test & Test-Taking Strategies (45 min)

Frank Cetta, M.D.

Management Challenges in Pediatric Cardiology

8:00 a.m. Controversies I – Neonatal Aortic Disease (60 min)

Vaughn Starnes, MD; Paul Kantor, MBBCh, MSc, FRCPC; Joseph Dearani, MD;

David Overman, MD; Lisa Howley, MD

9:00 a.m. Controversies II – BT Shunt Vs. Ductal Stent (60 min)

Jason Anderson, MD; Patrick Sullivan, MD; Ram Subramanyan, MD; Adam

Cassidy, PhD, LP

10:00 a.m. Break

10:30 a.m. Controversies III – The Borderline Glenn/Fontan: Challenges in Management (60

min)

Frank Cetta, MD; Joseph Dearani, MD; Rebecca Ameduri, MD; David

Overman, MD; Cynthia S. Herrington, MD, Jason Anderson, MD

11:30 a.m. Controversies IV – Timing and Approach of Pulmonary Valve Replacement (60

min)

Crystal Bonnichsen, MD: Luke Wiggins, MD; Darren Berman, MD; Jason

Anderson, MD

12:30 p.m. Lunch

1:30 p.m. Controversies V - Anomalous Coronary Arteries: Challenges in Management (60

min)

John Cleveland, MD; Grace Kung, MD, FACC, FASE; Frank Cetta, MD; Joseph

Dearani, MD

2:30 p.m. Controversies VI - Can Anyone Play Competitive Sports? Challenges in

Management of High-Level Athletes with Heart Conditions (60 min)

Bryan Cannon, MD; Jonathan Johnson, MD; Yaniv Bar-Cohen, MD; Adam

Cassidy, PhD, LP

3:30 p.m. Break

4:00 p.m. Controversies VII – Can Anyone Do an Echo? The Role of Point-of Care Echo

(POC) (60 min)

Pierre Wong, MD; Jay Pruetz, MD; Benjamin Eidem, MD;

M. Yasir Qureshi, MBBS

5:00 p.m. Hands-On POC Imaging Workshop (60 min)

Monday, August 22, 2022

7:00 a.m.	Embryology (60 min) Michael G. Earing, M.D.
8:00 a.m.	Congenital Cardiac Anatomy I (60 min Joseph J. Maleszewski, M.D.
9:00 a.m.	Clinical Diagnosis of Congenital Heart <i>Talha Niaz, MBBS</i>
9:30 a.m.	Break
10:00 a.m.	Outpatient Cardiology (30 min) Grace Kung, M.D., FACC, FASE
10:30 a.m.	Basics of Echo (45 min) Benjamin Eidem, M.D.
11:15 a.m.	Basics of CT (30 min) M. Yasir Qureshi, MBBS
11:45 a.m.	Basics of MR (30 min) Jon Detterich, MD
12:15 p.m.	Lunch
1:45 p.m.	Statistics – The Basics (30 min) Justin Horner, MD
2:15 p.m.	Epidemiology (30 min) Jon Detterich, MD
2:45 p.m.	Study Design (30 min) Justin Horner, MD
3:15 p.m.	Break
3:45 p.m.	Statistics Challenge – (60 min)

All Faculty

4:45 p.m.	Congenital Cardiac Anatomy II – (60 min) Joseph Maleszewski, MD
5:45 p.m.	Fetal Echo – Cases to Know for Boards (30 min) Jay Pruetz, MD; Lisa Howley, MD
6:15 p.m.	Imaging Challenge (30 min) All Faculty
6:45 p.m.	SIMULATED BOARD QUESTIONS (15 min) All Faculty
7:00 p.m.	Adjournment

Tuesday, August 23, 2022

7:00 a.m.	Cardiac Physiology (60 min) Jason Anderson, MD	
8:00 a.m.	Cardiac Lesions I – Left-to-Right Shunts (45 min) Patrick Sullivan, MD	
8:45 a.m.	Cardiac Lesions II - Cardiomyopathies (45 min) Paul Kantor, MBBCh, MSc, FRCPC	
9:30 a.m.	Break	
10:00 a.m.	Heart Failure (45 min) Robert Shaddy, MD	
10:45 a.m.	Cardiac Transplant Including Pharmacology (45 min) Rebecca Ameduri, MD	
11:30 a.m.	Guideline Review (45 min) Program Directors	
12:15 p.m.	Lunch (Optional meet the faculty for fellow)	
1:45 p.m.	Exercise Physiology (45 min) Andrew Souza, DO; Neil Patel, MD	
2:30 p.m.	Cardiac Lesions III – Thoracic Aorta Anomalies Including CoA and Rings (45 min) M. Yasir Qureshi, MBBS	
3:15 p.m.	Pharmacology – General I (30 min) Justin Horner, MD	
3:45 p.m.	Break	
4:15 p.m.	Genetic Disorders with Syndrome Image Review (45 min) Talha Niaz, MBBS	
5:00 p.m.	Acquired Heart Disease Including Infections (30 min)	

Emily Levy, MD

Wednesday, August 24, 2022

7:00 a.m. CV Surgery – Neonatal CHD (60 min)

Ram Subramanyan, MD; Elizabeth Stephens, MD, PhD

8:00 a.m. Cardiac Lesions IV Valvular Lesions (45 min)

Darren Berman, MD

8:45 p.m. Cardiac Lesions V Conotruncal Anomalies (45 min)

Benjamin Eidem, MD

9:30 a.m. Break

10:00 a.m. Cardiac Catheterization: Hemodynamics (60 min)

Neil Patel, MD

11:00 a.m. Cardiac Catheterization: Interventions (45 min)

Jason Anderson, MD

11:45 a.m. Catheterization Challenge (30 min)

All Faculty

12:15 p.m. Lunch

1:45 p.m. Fetal Arrhythmias – Diagnosis and Management (30 min)

Benjamin Eidem, MD

2:15 p.m. Introduction to Neurodevelopment (45 min)

Adam Cassidy, PhD, LP

3:00 p.m. Pulmonary Hypertension and Pulmonary Physiology Including Pharmacology

(45 min)

Jackie Szmuszkovicz, MD

3:45 p.m. Break

4:15 p.m. Anatomy of Conduction System (30 min)

Philip Wackel, MD

4:45 p.m. Pharmacology – The Action Potential and Anti-Arrhythmic Medications (45

min)

Mark Shwayder, MD

5:30 p.m. 12 ECGs You Should Know (60 min)

Bryan Cannon, MD

6:30 p.m. SIMULATED BOARD QUESTIONS – (30 min)

All faculty

Thursday, August 25, 2022

7:00 a.m. Cardiac Lesions VI – Single Ventricles Including HLHS and Heterotaxy (60 min) Frank Cetta, MD; Elizabeth Stephens, MD, PhD 8:00 a.m. Pharmacology – ICU (30 min) Asavari Kamerkar, DO 8:30 a.m. Cardiac ICU – Basic Concepts (60 min) Sylvia Del Castillo, MD 9:30 a.m. Break 10:00 a.m. CHD Cases in the ICU; Management Pearls and Common Board Questions (90 Charlotte Van Dorn, MD; Emily Levy, MD, Devon Aganga, MD 11:30 a.m. Mechanical Circulatory Support – ECMO and VADs (45 min) Devon Aganga, MD 12:15 p.m. Lunch 1:30 p.m. CV Surgery – Childhood CHD (45 min) Cynthia Herrington, MD 2:15 p.m. Syncope and Sudden Death (30 min) Mark Shwayder, MD Cardiac Channelopathies (45 min) 2:45 p.m. Allison Hill, MD 3:30 p.m. Break 4:00 p.m. Clinical Management of Arrhythmias (45 min) Philip Wackel, MD 4:45 p.m. ICDs and Pacemakers (45 min) Yaniv Bar-Cohen, MD 5:30 p.m. Management of Arrhythmias in EP Lab (60 min) Bryan Cannon, MD

6:30 p.m. Review of Pre-Test (30 min)

All Faculty

Friday, August 26, 2022

7:00 a.m. Pharmacology – Anticoagulation (30 min) Sabrina Phillips MD 7:30 a.m. Eisenmenger Syndrome (30 min) Michael Earing, MD 8:00 a.m. Follow-Up of Conotruncal Lesions Including TOF and TGA (30 min) Crystal Bonnichsen, MD Non-Cardiac Disease in ACHD (30 min) 8:30 p.m. Sabrina Phillips, MD 9:00 a.m. Arrhythmia Management (30 min) Bryan C. Cannon, M.D. 9:30 a.m. Break 10:00 a.m. Pregnancy and CHD (30 min) Sabrina Phillips, MD 10:30 a.m. HF/Tx Management in the ACHD Patient (30 min) Luke Burchill, MBBS, PhD 11:00 a.m. CV Surgery: Considerations in ACHD (30 min) John Cleveland, MD 11:30 a.m. Fontan Follow-Up – State-of-the-Art (45 min) Frank Cetta, MD 12:15 p.m. SIMULATED BOARD QUESTIONS; POST TEST (30 min) All Faculty Closing Remarks, Program Evaluation, CME Credits (15 min) 12:45 p.m. Jonathan N. Johnson, M.D. 1:00 p.m. Adjournment

Live Board Review Question/Answer Sessions

Tuesday, September 20, 2022, and Tuesday, October 4, 2022

7:00 – 9:00 p.m. CST (5:00-7:00 p.m. PT)

Further details including Zoom log-in information will be sent in future communications.