Critical Care Workshop: Non-invasive Ventilation in Hospitalized Patients Friday, February 16th, 2024

Introduction

This course is designed for providers who care for patients that require non-invasive positive pressure ventilation (i.e. CPAP or BPAP), whether indicated for acute or chronic conditions. Aside from discussing common sleep disorders and chronic indications for NIPPV, acute indications and management will also be reviewed. Additional topics include non-invasive modalities and pulmonary mechanics, and review of qualification guidelines. The course format is a combination of lecture, discussion, and hands-on activities that will be sure to enhance your understanding of non-invasive positive pressure ventilation.

Learning Objectives:

- 1. Review indications and contraindications of non-invasive positive pressure ventilation
- 2. Discuss common sleep disorders, including diagnosis and management of those disorders
- 3. Review pulmonary mechanics and disease processes
- 4. Review non-invasive positive pressure ventilation modalities as well as types of interfaces
- 5. Discuss qualification pathways for non-invasive positive pressure ventilation
- 6. Review and discuss common patient scenarios, including troubleshooting and titration of non-invasive positive pressure ventilation

Faculty:

John Park, MD

Katie Finley, APRN, CNP

Cyril Varghese, MD

Michael Day, RT

	Group A	Group B	Group C
12:30-12:40	Introduction	Introduction	Introduction
12:40-1:20 (40 minutes)	Physiology, mechanics, ABG review	Physiology, mechanics, ABG review	Physiology, mechanics, ABG review
Session 1 1:20-2:00 (40 minutes)	NIPPV modalities & interfaces; try the machine	ABG Review	Qualification pathways
Session 2 2:00-2:40 (10 minutes)	Qualification pathways	NIPPV modalities & interfaces; try the machine	ABG Review
2:40-3:00 (20 minutes)	Break	Break	Break
3:00-3:40 (40 minutes)	ABG Review	Qualification pathways	NIPPV modalities & interfaces; try the machine
3:40-4:40 (1 hour, 20 minutes)	Case-based learning	Case-based learning	Case-based learning
4:40-5:00 (20 minutes)	Wrap-up & Questions	Wrap-up & Questions	Wrap-up & Questions